Obědy, večeře, příprava snídaně, svačin pro celou rodinu, to je běžný stereotyp každé ženy. Jen málokdy se setkáme s tím, že by se těmto činnostem věnoval muž. Pokud tomu tak je, tak to není pravidelně, spíše ojediněle a jen za určitých situací. A možná je to škoda, ženy by se mohly sem tam vzdát svého pomyslného království, kterým kuchyň bezesporu je, a žezlo alespoň občas předat svému drahému protějšku.
Ať se podíváme kolem sebe, nejen do svých domácností, setkáváme se již od mala v jeslích, školkách a školách s tím, že za uvařeným jídlem stojí převážně ženy. V restauracích tomu bývá jinak, tam už je podíl mužů – kuchařů, přeci jen větší.
Do čeho se rádi „pletou“, je grilování, možná je to tím, že je omezené ročním obdobím, většinou souvisí s nějakou oslavou či setkáním s rodinou či přáteli a proč se právě před nimi trochu neblýsknout.
Mezi profesionály je tomu trochu jinak, tam je žen opravdu poskrovnu. Stačí se podívat na některý z pořadů o vaření, a je jedno, zda náš nebo zahraničí, vévodí jim jednoznačně muži. Proč jsou tedy pánové v této oblasti jako profesionálové nepřekonatelní a doma se vaření a přípravě jídla věnují sporadicky?
Možná je to tím, že doma je to povinnost a nutnost, což ženy dobře znají, mají to tak se všemi domácími pracemi, ale v případě, že se vaření stane jejich zaměstnáním, je to zároveň i koníček. A ač se to tak na první pohled nezdá, příprava jídla není žádná procházka růžovým sadem, je náročná nejen na fyzičku, ale i po duševní stránce je obtížná. Ono za tím tančením kolem sporáku je dril a dřina, i když to na první pohled vypadá lehce a jednoduše. A je to hlavně o lásce k tomuto povolání. Pokud něco musíte nebo vás to baví a naplňuje, je ve výsledku poznat na první pohled.
A tak se milí pánové, zkuste někdy vcítit do role profesionálního kuchaře a předvést nějakou tu kuchařskou šou doma v kuchyni, uvidíte, jak v očích celé rodiny stoupnete.